Dragobete, mai tare ca Valentine's Day. Clar mai tare! Sau..
- Bee
- 23 feb. 2019
- 2 min de citit
Vorbeam aici despre disputa creată de sărbătorirea zilei lui Valentin în România. Un fel de blasfemie și profanare a tradițiilor pur românești. Că altfel nu poți explica această trădare a tradițiilor strămoșești de către tinerii noștri fără judecată! 😅
Lăsând gluma la o parte, mâine e Dragobete. Dar cine e el, acest Dragobete?
Legenda spune că Dragobete era fiul Babei Dochia, un fel de crai după care mureau toate fetele. 'Dragobetele pupă fetele!', așa e 'vorba străbună'. Că doar crai așa cum era, nu se putea abține să pupe doar o fată. Mai ales dacă toate se dădeau 'în vânt' după al nostru Dragobete.

Un fel de 'cupidon' autohton, Dragobete este personificat ca zeu al dragostei, dar și ca vestitor al primăverii. De aici vine de fapt și obiceiul sărbătoririi 'zilei sale'.
În vremurile noastre sărbătorit pe 24 Februarie, pe timpuri în fiecare zonă această sărbătoare era ținută fie pe 24 sau 28 Februarie, fie pe 1, 3 sau 25 Martie. Data sărbătoririi acestei zile mai variază și astăzi pe la sate.
Pe vremuri, în astă zi de Dragobete, se sărbătorea începerea noului an agricol, ziua în care ursul ieșea din hibernare și-își căuta pereche. Ziua în care păsările căutau să își construiască cuiburi. Cumva aceste lucruri au fost uitate, însă nu întru totul, fiindcă ieșire ursului din bârlog este asociată cu venirea primăverii. Iar căutarea de cuiburi a păsărilor este asociată cu iubirea în cuplu.
Cred că fix de aici vine și înverșunarea asta națională împotriva sărbătorilor de import. Taman pentru că ale noastre au mai multă esență în ele decât caracterul pur comercial.
Al nostru patron al dragostei, este și erou al mitologiei românești. Este și vestitor al sfârșitului unui anotimp și începerea altuia nou. Reprezintă triumful primăverii asupra iernii, șansa unui nou început.
Cum spuneam mai sus, mult mai complex decât Sfântul Valentin, Dragobete- este personificarea renașterii! Fie că e vorba de natură sau de iubire, Dragobete reprezintă tradiția vie a sufletului și simțirii românești.
Fără a fi vulgară, iubirea dragobetiană este și ea exprimată suav și trăită sublim, la nivel de suflet. Chiar dacă e exprimată prin corp, această iubire nu pervertește nici sufletul, nici inima, nici trupul îndrăgostiților. Pentru că nici el, eroul din poveste, Dragobete, nu îndrăznește mai mult decât să 'pupe fetele'.
Un fel de ritual al bucuriei, asemeni păsărilor și noi, oamenii, căutăm să găsim alți oameni cu suflete frumoase, alături de care să ne bucurăm de darul vieții. Așa că nu îmi rămâne decât să vă urez o zi frumoasă și plină de lumină și zâmbete! Să aveți o zi plină de bucurie! 💖❤❤🌞🌈🌞

Comments